لیزر موهای زائد روی زخم با توجه به نوع زخم و شرایط پوست ممکن است قابل اجرا باشد. البته باید به این نکته توجه داشت که در صورت وجود یک زخم عفونی روی پوست محلی که قرار است لیزر شود خطرناک بوده و توصیه نمی شود. چون این کار ممکن است باعث انتقال عفونت به سایر نقاط بدن شود. پس نوع زخم و شرایط آن بخصوص نظر پزشک معالج عاملی تعیین کنند در لیزر موهای زائد روی زخم می باشد. یکی از زخم های شایع در مناطق صورت و زیر بغل زخم تبخال و آکنه یا زگیل تناسلی است که معمولا پزشک معالج برای جلوگیری از عفونی شدن زخم و گسترش ویروس قبل و بعد از انجام لیزر برای بیمار داروی های ضد ویروس تجویز می کند تا عوارض لیزر به حداقل ممکن کاهش پیدا کند. در ادامه این مقاله ما به بررسی لیزر موهای زائد روی زخم خواهیم پرداخت، پس با ما همراه باشید.
لیزر موهای زائد روی زخم چیست؟ برای رسیدن به نتیجه مطلوب چه فرایندی باید طی شود؟
لیزر نوری تک رنگ و تک طول موج است که به وسیله دستگاه های خاص این کار توسط پزشکان زیبایی برای از بین بردن موهای زائد نقاط مختلف بدن به پوست و فولیکول یا ریشه موها تابانده شده و به مرور باعث از بین رفتن موهای زائد می شوند. فرایند از بین بردن موهای زائد در لیزر کردن به این شکل است که عمدتا نور لیزر توسط رنگدانه های ملانین که به وفور در بافت موها و جود دارد جذب شده و اینکار سبب تخریب سلول های سازنده مو می شود. در لیزر موهای زائد باید به این نکته توجه داشت که هرچه موها ضخیم تر و مشکی تر باشد ملانین بیشتری دارد و به طبع نور لیزر بیشتری را جذب کرده و راحت تر از بین می رود. ملانین در پوست هم وجود دارد برای انجام لیزر هرچه پوست سفیدتر یا روشن تر باشد. نور و انرژی کمتری در پوست جذب می شود و احتمال سوختگی پوست کمتر می شود. هرچند برای پایین آوردن دمای پوست در زمان لیزر از انواع پماد های خاص یا قسمت خنک کننده دستگاه لیزر استفاده می شود اما این عامل یعنی تیرگی بیش از حد پوست می تواند باعث قرمز شدن پوست یا سوختگی سطحی آن در هنگام لیزر شود. معمولا پس از انجام لیزر موهای زائد با توجه به نوع مو و شرایط آن ممکن است یک دوره زمانی کوتاه برای از بین رفتن موهای زائد زمان لازم باشد یا گاهی برای از بین بردن موهای زائد نیاز به انجام این کار در چند مرحله باشد تا موهای زائد به طور کامل از روی پوست پاکسازی شود. با توجه به مطالب گفته شده بهترین کاندید برای انجام لیزر موهای زائد کسی است که پوست روشن و موهای ضخیم و تیره داشته باشد. چون پوست تیره باعث جذب بیش از اندازه انرژی لیزر شده و اجازه نمی دهد انرژی لازم به ریشه مو برسد. برای حذف موهای زائد از پوست های تیره ممکن است شرایط سخت تر بوده و دوره زمانی و تعداد جلسات لیزر بیشتر باشد. در ادامه می توانید جزئیات بیشتری در مورد لیزر موهای زائد روی زخم به دست آورید.
همچنین بخوانید: لیزر موهای زائد زیربغل بانوان
لیزر موهای زائد روی تبخال
یکی از زخم هایی که می تواند لیزر موهای زائد آن ناحیه را با چالش مواجه کند داشتن تبخال فعال در نقاطی مثل اطراف لب ها یا زیر بغل می باشد. در چنین مواردی لیزر زخم تبخال های فعال می تواند باعث انتشار ویروس شده و برای بیمار مناسب نباشد به همین دلیل متخصصان و پزشکان فعال در این عرصه برای برطرف شده مشکل تبخال فعال در زمان لیزر موهای زائد برای متقاضیان قبل و بعد از انجام لیزر موهای زائد داروهای ضد ویروس تجویز می کنند تا بتوانند از انتشار ویروس تبخال به نقاط دیگر بدن جلوگیری نمایند. هرچند ممکن است در خیلی از موارد زخم تبخال برای خیلی از افراد متقاضی لیزر کم اهمیت جلو کند ولی باید به این نکته توجه داشت که کم توجهی به زخم تبخال و عدم استفاده از داروهای ضد ویروسی قبل و بعد از انجام لیزر می تواند باعث گسترش تبخال به نقاط دیگر صورت و سخت شدن شرایط بیمار گردد. همانطور که گفته شده وجود عفونت های فعال یا زخم در ناحیه ای که قرار است لیزر شود مثل تبخال می تواند روی فرایند لیزر موهای زائد اثرات منفی داشته و پوست بیمار را با چالش مواجه کند. برای انجام موفقیت آمیز لیزر موهای زائد و کاهش عوارض جانبی آن بهتر است بعد از درمان و برطرف شدن زخم های پوستی نسبت به انجام لیزر موهای زائد اقدام شود اما در صورتی که این امکان فراهم نیست و شخص متقاضی لیزر موهای زائد زیاد و به شکل مکرر دچار تبخال می شود بهتر است از داروهای مثل آنتی ویرال پروفیلاکتیک پیش از انجام جلسات لیزر استفاده کند تا مانع از ایجاد تبخال شده یا میزان تبخال ایجاد شده را به حد اقل ممکن کاهش دهد و با شرایط بهتری برای انجام لیزر موهای زائد اقدام کند. کسانی که تبخال فعال داشته باشند و اقدام به لیزر موهای زائد نمایند ممکن است اشعه و حرارت ناشی از لیزر وضعیت را بدتر کرده و روی پوست اثر بدی از خود بجای گذارد. ولی باید به این نکته توجه داشت که با انجام مراقبت های لازم و مراجعه به مراکز زیبایی با کیفیت می توان نسبت به از بین بردن موهای زائد روی زخم ها با یک شرایط مناسب اقدام نمود.
همچنین بخوانید : لیزر موهای زائد پا چگونه است؟
آیا لیزر مو های روی زخم هم عوارض دارد؟
برای آنکه پرتو لیزر از لایه های سطحی پوست که اپی درم نام دارد عبور کند و به پیاز مو برسد ممکن است مقداری از انرژی آن جذب ملانین موجود در پوست شود. به همین دلیل با توجه به شرایط پوست و موهای زائد آن، ممکن است پوست محل لیزر دچار عوارضی مانند سوختگی، تغییر رنگ، زخم و دیگر عوارض شایع شود. میزان عوارض جانبی لیزر با توجه به ویژگی های دستگاه و رنگ پوست متقاضی قابل سنجش می باشد. معمولا افرادی که به هر دلیل مثل افزایش سن، یا تیرگی پوست در اثر سولاریوم و برنزه کردن و یا به شکل ژنتیک پوست تیره دارند بیشتر در معرض عوارض لیزر موهای زائد هستند چرا که ملانین بیشتری در پوست خود دارند و این ملانین باعث می شود مقداری از اشعه دستگاه لیزر جذب پوست شود. در چنین شرایطی کاربر دستگاه لیزر برای از بین بردن موهای زائد میزان اشعه را افزایش دهد و این کار خود بخود می تواند باعث تولید عوارض پوستی مثل قرمز شدن پوست و گاهی سوختگی خفیف و ... شود. علاوه بر این موارد عوامل دیگری مثل میزان طول موج لیزر، مدت زمان تابش، اندازه نقطه تابش و استفاده نامناسب از تکنیک های خنک سازی پوست هم هستند که می توانند در ایجاد عوارض پوستی برای متقاضی لیزر موهای زائد نقش داشته باشند. از جمله عوارض شایع لیزر موهای زائد که با توجه به شرایط پوست و موی متقاضی یا شرایط و عملکرد مراکز مختلف زیبایی می تواند برای متقاضی لیزر موهای زائد ایجاد شود می توان به مواردی مثل درد قرمزی و التهاب پوست، پوسته، پوسته شدن پوست محل لیزر کردن، تغییر رنگ پوست، هایپوپیگمنتیشن( کاهش رنگدانه ها یا روشن تر شدن رنگ پوست)، هایپوپیگمنتیشن(افزایش رنگدانه ها یا تیره تر شدن رنگ پوست)، آسیب رسیدن به چشم در اثر تابش اشعه لیزر در زمان انجام لیزر موهای زائد و عدم استفاده از عینک های مخصوص این کار اشاره کرد. معمولا هریک از عوارض اشاره شده در بالا، موقتی هستند و در یک دوره زمانی مشخص بر طرف می شوند لذا کسانی که لیزر موهای زائد را انجام می دهند در صورت بروز این عوارض نباید نگران شوند و با انجام مراقبت های لازم به برطرف شدن عوارض زود هنگام آن ها کمک نمایند.
همچنین بخوانید: لیزر موهای زائد زیر گردن
برای لیزر موهای زائد قسمت هایی که دچار آکنه هستند چه باید کرد؟
قسمت های که قرار است موهای زائد آن لیزر شود چنانچه دچار آکنه های پوستی شده باشند بهتر است از لیزر کندلاالکس حتی المقدور استفاده نشود. آکنه های پوستی فعال هم ممکن است مثل تبخال با جذب حرارت بیشتر از اشعه لیزر دچار چالش شده و باعث ایجاد آکنه های بیشتری روی پوست شوند. حتی اگر آکنه از فضای که قرار است لیزر شود فاصله داشته باشد ممکن است اشعه و حرارت لیزر روی آن تاثیر گذاشت و متقاضی انجام لیزر را دچار مشکل نماید. لذا در صورت وجود مشکلات پوستی بهتر است قبل از انجام هر کاری با پزشکان متخصص پوست و مو مشورت شود تا از ایجاد عوارض پوستی ناخواسته تا حد امکان جلوگیری گردد.
برای لیزر موهای زائد در قسمت های که دارای زخم باز هستند چه باید کرد؟
از لیزر موهای زائد در مناطقی که دارای زخم باز هستند باید حتی الامکان خود داری شود چون در این نواحی انرژی لیزر توسط فولیکول های مو جذب نشده بلکه موجب آسیب بیشتر زخم و حاد شدن شرایط آن و ایجاد سوختگی سطح آن می شود. بنابراین کسانی که به هر دلیل در قسمت های مختلف بدن خود زخم باز دارند باید حتی المقدور از انجام لیزر موهای زائد در این قسمت ها خودداری کنند تا زخم بهبود پیدا کرده التیام یابد چون ممکن است باعث ایجاد مشکل برای متقاضی لیزر موهای زائد شود.
در قسمت های تناسلی که دچار زگیل تناسلی یا تبخال تناسلی هستند برای لیزر موهای زائد چه باید کرد؟
انجام لیزر موهای زائد در قسمت های تناسلی که دچار زگیل یا تبخال تناسلی هستند ممکن است موجب گسترش این بیماری در بدن فرد شده و قسمت های دیگر پوست را آلوده نماید. حتی در اثر رعایت نکردن اصول بهداشتی و ضد عفونی نکردن دستگاه لیزر به وسیله کاربر دستگاه لیزر ممکن است این بیماری از طریق دستگاه لیزر به افراد دیگر هم منتقل شده و عوارض بدی برای آن ها در پی داشته باشد. همچنین در صورت عدم رعایت نکات ایمنی در زمان لیزر موهای زائد قسمت های تناسلی احتمال بروز سوختگی و لک های دائمی روی اندام تناسلی وجود دارد که با انجام درست لیزر و اقدامات پیشگیرانه می توان از بروز آن ها جلوگیری نمود.
همچنین بخوانید: بهترین دستگاه های لیزر موهای زائد
لیزر چگونه باعث از بین رفتن موهای زائد می شود؟
دستگاه لیزر پرتو نوری ایجاد می کند که طول موج و انرژی آن را با توجه به نوع پوست و موی زائد فرد متقاضی انجام لیزر موهای زائد می توان تنظیم نمود. پرتوی لیزری ایجاد شده توسط دستگاه لیزر وقتی با طول موج و انرژی مشخص تنظیم گردید توسط رنگدانه هایی به نام ملانین که باعث ایجاد رنگ و تیرگی در پوست و مو می شود جذب شده و به طور ویژه در پیاز یا فولیکول مو متمرکز شده و به مرور زمان باعث از بین رفتن ریشه مو می گردد. میزان رنگدانه ملانین در موها بیشتر از پوست است به همین دلیل هرچه پوست تیره تر باشد میزان جذب ملانین آن بیشتر است و برای اثر گذاری ملانین بر روی ریشه مو باید میزان طول موج و انرژی دستگاه لیزر افزایش پیدا کند. همچنین باید به این نکته توجه داشت که وقتی اشعه و پرتو لیزر به پوست برخورد می کند جذب آن به وسیله پیاز مو سه برابر بیشتر از پوست محل تابش اشعه است. به همین دلیل تنظیم اشعه و پرتو نور دستگاه لیزر می تواند نقش مهمی در مختل کردن کار پیاز و ریشه مو داشته باشد و آن را از بین ببرد و برای همیشه فرد را از موی زائد خلاص کند.
سخن پایانی
لیزر موهای زائد روی زخم می تواند یکی از چالش های مهم افرادی باشد که دچار زخم های مختلفی مثل تبخال، آکنه و ... هستند. انجام لیزر موهای زائد در چنین افرادی بدون مشورت با پزشک و در نظر گرفتن شرایط می تواند باعث آسیب دیدن این مناطق از پوست و گسترش زخم به نقاط دیگر بدن شود. در صورتی که زخم ایجاد شده در نواحی مختلف بدن مثل تبخال صورت در اثر وجود ویروس باشد برای انجام لیزر و جلوگیری از گسترش بیماری قبل و بعد از انجام لیزر باید از داروهای ضد ویروس استفاده گردد. اکثر پزشکان پوست و مو توصیه می کنند که افراد متقاضی لیزر موهای زائد بدن قبل از انجام لیزر موهای زائد با پزشکان متخصص در این زمینه مشورت کرده و پس از اطمینان از صحت و سلامت و نداشتن مشکل اقدام به لیزر موهای زائد کنند تا دچار عوارض جانبی نشوند. کسانی که دچار زخم های موضعی هستند برای انجام لیزر باید حتی المقدور کارهای درمانی را برای برطرف کردن زخم انجام دهند و پس از برطرف شدن زخم نسبت به انجام لیزر اقدام کنند.