رژیم درمانی به معنای استفاده از اصول علم تغذیه برای بهبود شرایط بدنی و وضعیت سلامت افراد است. در واقع در رژیم درمانی فرد با رعایت مجموعه ای از دستورالعمل ها به دنبال بهبود بیماری و یا پیشگیری از بیماری است. امروزه استفاده از رژیم درمانی و اصول علم تغذیه برای درمان و حفظ سلامتی ، تناسب اندام ، پیشگیری از بیماری و…گسترش یافته است. رژیم درمانی بدون عارضه ، غیر تهاجمی و ارگانیک است به همین دلیل محبوبیت بالایی پیدا کرده است. در ادامه بیشتر در مورد رژیم درمانی برای لاغری اندام توضیح خواهیم داد ٬ پس با ما همراه باشید.
رژیم درمانی برای لاغری چیست
رژیم درمانی داشتین یک برنامه غذایی مناسب با توجه به شرایط بدن برای رسیدن به نتایج مطلوب می باشد. رژیم درمانی در حقیقت محدود یا اضافه کردن مواد غذایی مشخص یا گیاهانی دارویی در برنامه غذایی متداول و روزمره است به نحوی که بتوان روی عملکرد عارضه ها یا بیماری خاص تاثیر گذاشته و آن را محدود یا درمان نمود.
مثلا در بیماری دیابت تیپ دو می توان با خارج کردن قندهای ساده از برنامه غذایی و جایگزین کردن آن با کشمش یا توت خشک از شدت گرفتن و تشدید بیماری جلوگیری نمود.
همچنین کسانی که گرفتار بیماری چربی خون هستند می توانند مصرف انواع چربی ها و روغن ها را کنار گذاشته و به عنوان جایگزین مصرف روغن زیتون و جو دو سر را به برنامه غذایی خود اضافه کنند. در حقیقت رژیم درمانی اصلاح الگویی مصرف با توجه به شرایط بدن برای بهبود شرایط عمومی آن می باشد.
رژیم درمانی مناسب شامل چه مواد غذایی است
رژیم درمانی مناسب شامل مواد غذایی است که نیازهای اساسی بدن را در طول رژیم درمانی تامین می کنند و حذف آن ها باعث می شود نتوان از رژیم درمانی نتیجه مطلوب را به دست آورد. خیلی از مواقع مصرف بعضی از مواد غذایی ممکن است باعث تشدید بیماری ها شده و شرایط عمومی بدن و تندرستی را به خطر بیندازد.
همچنین به دلیل نیاز بدن به مصرف این مواد ممکن است قطع آن ها باعث لطمه دیدن بدن شود به همین دلیل باید از مواد غذایی سالم که مواد پروتئینی مناسب و مفید را در خود دارند به عنوان جایگزین استفاده شود تا هم بتوان بیماری را کنترل کرد و هم نیازهای روزمره بدن تامین نمود.
رژیم درمانی مناسب شامل مواد غذایی مثل پروتئین ها، کربوهیدراتها، مواد غذایی حاوی فیبر، چربی های مورد نیاز بدن و آب کافی برای آن است که کم و زیاد شدن یا نقصان آن ها می تواند روال کار بدن را دچار اختلال کند.
هدف رژیم درمانی
در رژیم درمانی، حتی برخی بیماریهای مانند سرطان و مشکلات قلبی-عروقی قابل بهبود هستند. این روش با تأکید بر انتخاب متوازن مواد غذایی متناسب با نیازهای بدن، اطمینان حاصل میکند که مواد مفید به میزان کافی دریافت شوند. ترکیب مناسب غذاها با توجه به نیازهای هر فرد و مصرف آب کافی، به حفظ سلامت بدن کمک میکند. رژیم غذایی مناسب باید املاح معدنی، ویتامینها، و پروتئینها را به اندازه کافی فراهم کند.
اشتباهات شایع در رژیمهای غذایی
1. حذف وعدههای غذایی: حتی با حذف یک وعده یا میانوعده، مصرف کالری کاهش پیدا نمیکند و ممکن است به افزایش خوراکی در وعدههای دیگر منجر شود.
2. انحراف از رژیم: اگر رژیم غذایی به شما احساس محرومیت میدهد، احتمال انحراف از آن و افزایش مصرف کالری در وعدههای ناسالم بالا میرود.
3. حذف کربوهیدرات: حذف کامل کربوهیدرات موجب کمبود انرژی، خستگی، و احساس بدنی نامناسب میشود. به جای حذف، به کربوهیدراتهای سالم توجه کنید.
4. حذف گلوتن بدون دلیل: حذف گلوتن برای افرادی که به آن حساسیت دارند مناسب است، اما بدون دلیل پزشکی، این کار ممکن است به کمبود مواد مغذی منجر شود.
5. حذف کامل چربی: چربیها مهم برای سلامت بدن هستند. به جای حذف کامل، از چربیهای سالم استفاده کنید.
6. عدم تحرک: ورزش به تنهایی نمیتواند به کاهش وزن کمک کند. رژیم غذایی سالم و ترکیبی از ورزش موثرتر است.
7. نادیده گرفتن عوارض روانی: تنها تمرکز بر روی عدد وزن ممکن است احساسات منفی را در ارتباط با رژیم ایجاد کند. به دیگر بهبودها و تغییرات در سلامتی نیز توجه کنید.
نکاتی درباره رژیم درمانی مناسب که باید رعایت کنیم
برای رژیم درمانی مناسب و با کیفیت باید نکاتی مورد توجه قرار گیرد تا بتوان نتایج مطلوبی به دست آورد. ازجمله این نکات آن است که در قدم اول باید به متخصصان تغذیه با تجربه و ماهر مراجعه شود چون قبل از در پیش گرفت هر رژیم غذایی می بایست شرایط جسمی و عمومی بدن به طور کامل مورد بررسی قرار گیرد سپس با توجه به شرایط، یک رژیم غذایی مناسب برای فرد در نظر گرفته شود.
از نکات مهمی که در زمان رژیم درمانی باید به آن توجه شود مصرف زیاد آب و مایعات است به شکلی که روزانه حداقل 8 تا 10 لیوان آب مصرف شود.
افرادی که رژیم درمانی را برای برطرف کردن مشکلات و بیماری ها در پیش می گیرند می بایست فعالیت های ورزشی را هم در دستور کار قرار دهند تا روند درمان آن ها تسریع شود و نتایج بهتری به دست بیاورند.
نکته دیگر آن است که رژیم درمانی فقط مختص به برطرف کردن چاقی و اضافه وزن نیست و از آن می توان برای بهبود مشکلات و بیماریهایی چون ریفلکس معده ، بیماری های روده و … هم استفاده کرد.
مزایای رژیم درمانی چیست
از مزایای مهم رژیم درمانی آن است که هرکس با توجه به شرایط زندگی و بدنی می تواند رژیم غذایی مناسب را دریافت و اجرا کند. از دیگر مزایای رژیم درمانی گرسنه نماندن فرد در طول روز برای حفظ تعادل بدن است چون در حد نیاز مواد غذایی مناسب و مورد نیاز بدن را مصرف می کند.
رژیم درمانی می تواند باعث کاهش وزن شود بدون آنکه هیچ گونه عوارض جانبی داشته باشد . در رژیم های غذایی سنگین برای کاهش وزن معمولا پوست دچار افتادگی و چین وچروک نمی شود.
رژیم درمانی مناسب و به دست آوردن نتایج مطلوب باعث می شود فرد احساس سبکی، آرامش و اعتماد بنفس کند. رژیم درمانی به عنوان یک روش مناسب درمانی بر روی همه اعضای بدن به شکل یکنواخت تاثیر می گذارد و اثر آن به یک نقطه یا بخش کوچکی از بدن محدود نمی شود.
رژیم درمانی مناسب چه افرادی است
رژیم درمانی برای همه افراد در همه گروه های سنی و جنسی مناسب و قابل اجرا است. منتهی باید به این نکته توجه داشت که با توجه به سن، جنس و شرایط بدن، شرایط تغذیه ای افراد مختلف متفاوت است و نمی توان از یک رژیم غذایی و تغذیه ای یکنواخت برای تمام افراد در گروه های جنسی و سنی متفاوت استفاده نمود.
به طور کلی باید به این نکته توجه کرد که داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای حفظ سلامتی و درمان بیماری های مختلف ضروری است اما در پیش گرفتن رژیم غذایی مناسب فقط برای شرایط سخت و درمان بیماری ها نیست و همه افراد می توانند برای تندرستی و با رفتن کیفیت سلامتی خود رژیم غذایی مناسب داشته باشند.
نکاتی که در رژیم درمانی باید بدانیم
از مواردی و نکاتی که در رژیم غذایی باید به آن توجه شود و می تواند اهمیت زیادی در زندگی افراد مختلف داشته باشد تغییر عادات رفتاری غذایی است. بعضی از عادات و رفتارهای غذایی می تواند موجب برهم خوردن تعادل بدن شده و وضعیت کلی سلامتی را به خطر اندازد.
مثلا مصرف شیرینی جات مختلف می تواند به شکل ناخواسته باعث تشدید وزن و چاقی در افراد مختلف شود. همچنین استفاده از وسایل حمل و نقل خصوصی هم نقش مهمی در پایین آمدن تحرک و چاقی دارد. به همین دلیل تغییر عادات غذایی و رفتاری می تواند نقش مهمی در بهبود زندگی شخص و تندرستی داشته باشد.
همچنین میزان مصرف کالری دریافتی ، مقدار پروتئین ، چربی ، انواع قند ، کربوهیدرات ها باید به اندازه نیاز بدن و حتی کمی پایین تر از میزان استاندارد باشد چون مصرف بیش از اندازه این مواد موجب انباشته شدن آن ها در بافت های بدن و برهم خوردن تعادل می شود.
چرا داشتن برنامه تغذیه ای سالم از اهمیت بالایی برخوردار است؟
همان طور که می دانید رشد و نمو طبیعی بدن و عملکرد صحیح آن بدون وجود مواد مغذی مورد نیاز، غیر ممکن است. مواد مغذی، سوخت مورد نیاز سلول های بدن را برای انجام فعالیت های روزانه تامین می کند. بدن افراد بدون وجود مواد مغذی مناسب، در برابر انواع بیماری های ویروسی و… بسیار آسیب پذیر می شود. از طرفی انرژی مورد نیاز برای انجام متابولیسم های بدن، عملکرد های ذهنی و عملکرد های فیزیکی، همه و همه از چربی اندوخته شده در بدن تامین می شوند.
با این وجود، عدم تعادل و توازن ناشی از اختلال در سطح چربی بدن هم می تواند موجب چاقی و سوء تغذیه شود که هر دو این موارد برای بدن بسیار خطرناک است؛ بنابراین لازم به ذکر است که بدن افرادی که از مشکلات چاقی و یا سوء تغذیه رنج می برند، بیشتر در معرض بروز بسیاری از بیماری ها مانند اختلال عملکرد قلب، انواع سرطان، دیابت ها، پوکی استخوان و بسیاری از بیماری های زمینه ای دیگر قرار دارد.
اهمیت رژیم درمانی چیست؟
همان طور که گفته شد افراد مواد مغذی مورد نیاز بدنشان را از طریق مصرف مواد غذایی روزانه و غذا هایی که وارد بدنشان می شود، تامین می کنند. با این حال، افراد ممکن است در گذر زمان دچار برخی بیماری ها، ناراحتی، استرس و… شوند که این عوامل از جذب مواد مغذی مورد نیاز بدن جلوگیری می کنند. در این صورت رژیم درمانی به آن ها کمک می کند تا با مصرف مواد غذایی درست، این دسته از مشکلات را در بدن خود رفع کنند.
وجه داشته باشید که رژیم مناسب باعث شناخت بهتر مواد غذایی، انتخاب و استفاده درست از آن ها می شود تا علاوه بر برطرف کردن نیاز های تغذیه ای بدن، نیاز های عاطفی و روانی افراد نیز با بهبود شرایط جسمانی بدن بهبود پیدا کنند و درنهایت سبب تندرستی و شادابی افراد می شود که این امر تاثیر ویژه ای در بهبود کیفیت زندگی و موفقیت های زندگی افراد خواهد داشت.
درمان دیابت با رژیم درمانی
رژیم درمانی مناسب و کارآمدی برای مشکل دیابت است که افراد می توانند با رعایت رژیم غذایی مناسب قند خون خود را کنترل کنند. اولین و حیاتی ترین هدف در برنامه غذایی افراد مبتلا به دیابت، حفظ نسبی قند خون در محدوده طبیعی است. با رژیم درمانی مناسب بین غذای مصرفی با انسولین (تزریقی یا طبیعی) و فعالیت بدنی یا ورزش افراد، تعادل برقرار می شود.
میزان نیاز بدن افراد مبتلا به دیابت به خوردن و آشامیدن بر اساس میزان قند خون افراد، جنسیت آن ها، سن، اهداف و میزان فعالیت آن ها با یکدیگر متفاوت می باشد و نمی توان یک رژیم ثابت را برای همه افراد دیابتی تجویز کرد. اما به عبارتی ساده تر می توان گفت که رژیم دیابتی سالم است که از یک برنامه غذایی سالم و غنی از عناصر مغذی، کم چرب، بدون قند و حاوی میزان متوسط کالری تشکیل شده باشد.
تاثیر رژیم درمانی در بارداری بانوان
تغذیه صحیح و سالم در دوران بارداری خانم ها در بهبود رشد و نمو جنینشان تاثیر به سزایی می گذاردو خانم ها با داشتن رژیم درمانی درست و اصولی در این دوران می توانند کودکی سالم و زیبا داشته باشند. در رژیم مناسب دوران بارداری به خانم های باردار توصیه می شود که در این دوران روزانه 300 کالری بیشتر نسبت به دوران قبل از بارداری دریافت کنند. اگر چه حالت تهوع و استفراغ که برای برخی از خانم ها در این دوران بسیار رایج است و دریافت غذا را برایشان قدری دشوار می کند.
با رژیم غذایی اصولی، خانم های باردار می توانند رژیم غذایی متعادل و متوازنی داشته باشند و ویتامین های لازم برای رشد جنین در دوران بارداری را دریافت کنند. داشتن یک رژیم غذایی سالم طی دوران بارداری بانوان، باید شامل انتخاب های درست و سالم از انواع گروه های مواد غذایی سالم و مورد نیاز بدن باشد. این امر باعث می شود تا خانم های باردار اضافه وزن زیادی در این دوران نداشته باشند و تا حد زیادی وضعیت سلامت خود و جنینشان تضمین شود.
درمان ناباروری با رژیم درمانی
امروزه تغذیه غلط، رفتار ها و عادت های نامناسب زندگی، سبب شده است تا محصولات و غذاهای محلی و پرارزش جای خود را به غذا های کم ارزش غیر مفید، فست فودها، محصولات صنعتی و تنقلات مضر بدهند. این امر موجب کاهش توانایی و ضعیف تر شدن بنیه جنسی و جسمی افراد جامعه می شود و تا خود قابل توجهی بروز بیماری هایی همچون ناباروری در زنان و مردان می شود. رژیم درمانی شیوه زندگی و رژیم غذایی افراد را اصلاح کرده و با جایگزین کردن مواد مغذی و سالم، موجب بهبود سلامت جسمی و جنسی افراد جامعه و کاهش بیماری ها خواهد شد.
رژیم درمانی مناسب
یک رژیم تغذیه ای مناسب باید شامل تمامی گروه های مواد غذایی که بدت به آن ها نیاز دارد باشد. در رژیم غذایی مناسب نوشیدن آب تا حد قابل توجهی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است به گونه ای که توصیه می شود در روز ۸ الی ۱۰ لیوان آب بنوشید این در حالی است که اگر فعالیت بدنی خوبی دارید و ورزش می کنید قاعدتا باید مقدار بیشتری آب بنوشید.
شما باید برای رسیدن به اندامی متناسب و ایده آل و استفاده از یک رژیم غذایی مناسب، فقط باید به مقدار انرژی موجود در مواد غذایی که مصرف می کنید، دقت کنید. یکی از مواردی که در رژیم درمانی مناسب دارای اهمیت زیادی است عادت رفتاری و غذایی است، در افراد چاق عادت های غلطی است که انجام آن ها باعث بالا رفتن وزن در این افراد می شود.
در افراد لاغر نیز حذف یک وعده ی غذایی است که عادتی غلط است و موجب لاغری در آن ها می شود. باید تغییرات مثبتی در رفتار افراد شکل گیرد تا به تناسب اندام برسند. افراد در طی رژیم درمانی با انواع مواد غذایی و کالری آن ها آشنا می شوند و می آموزند که چگونه از آن ها در وعده های غذایی خود استفاده کنند.
بر اساس رژیم درمانی غذای مناسب برای مزاج های چهارگانه کدام است؟
برای داشتن یک رژیم درمانی مناسب و اصولی توجه به مزاج های چهارگانه نیز یکی از فاکتور های مهمی است که حتما باید به آن توجه شود. در ادامه غذا های مناسب بر اساس رژیم درمانی برای مزاج های چهارگانه را بیان کرده ایم.
مزاج صفراوی
از آنجایی که مزاج صفراوی گرم و خشك است و غذا های چرب و شیرین هم صفرا را زیاد می کند؛ بنابراین غذا های سرد برای افراد با مزاج صفراوی بسیار مناسب است. به عنوان مثال انواع میوه ها مانند انار، هندوانه، مرکبات، لیموترش، نخود فرنگی، قارچ، سبزیجات، برنج سفید، فرآورده های جو و آب زرشک و در کل غذا های سرد به تناوب غذا های ملین مانند خاکشیر و آلو بخارا مناسب مصرف برای این افراد است.
مزاج دموی
مزاج دموی گرم و تر است و تعادل این مزاج به تركیبات شیمیایی موجود در خون مربوط می شود. از آنجایی که افراد با مزاج دموی عادت مضر پرخوری را دارند، به این افراد توصیه می شود که از غذا های سرد، نوشیدن آب فراوان و میانهروی در خوردن، مصرف غذاهای سبک و روغن زیتون در رژیم غذایی خود استفاده کنند و از خوردن غذا های آب پز بپرهیزند.
مزاج سوداوی
سنگین ترین مزاج، مزاج سوداوی ست که بسیار سرد و خشك است. خوردن یخ و مصرف غذا های فرآوری و سرخ شده، غذا های مانده، بیات، نمك سود و دودی برای افراد با مزاج سوداوی سودای بدنشان را زیاد می کند که این امر بسیار مضر است. بلعکس خوردن غذا های گرم مانند گوشت ماکیان، مرغ خانگی، شتر، گوسفند، سبزیجات و ادویهجات گرم مثل زنجبیل، هل، دارچین، نعنا، مرزه، زعفران و همچنین عسل و خرما به سوداوی ها توصیه می شود.
مزاج بلغمی
مزاج افراد بلغمی سرد و تر است. غذا های سرد مانند لبنیات، ترشی و سركه بلغم بدن این افراد را زیاد می كند. اما بهترین غذا برای این مزاج غذا های گرم مانند بذر های ملین تخم شربتی، خاکشیر و بارهنگ و همچنین مصرف مغز ها مثل گردو، بادام و فندق، ارده، شیره و خرما است.
یک رژیم درمانی مناسب شامل چه محتویاتی است؟
یک رژیم غذایی مناسب و اصولی باید دارای مقدار کافی املاح و ویتامین ها باشد. توجه داشته باشید که مصرف خوراکی های مختلف از گروه های متفاوت هرم غذایی سبب می شود که شما املاح و ویتامین های مورد نیاز بدنتان را به خوبی و به مقدار کافی کسب کنید. البته لازم به ذکر است در صورتی که کالری دریافتی بدنتان در رژیم درمانی کمتر از 1200 کالری باشد باید از قرص و مکمل های غذایی هم برای سلامت بدنتان استفاده کنید.
مصرف آب
از آنجایی که حدود 70 درصد بدن انسان را آب تشکیل داده است، پس حتما در برنامه رژیم درمانی خود در روز مصرف 8 الی 10 لیوان آب را بگنجانید. همچنین در صورتی که ورزش می کنید و یا فعالیت های سنگین دارید، باید میزان آب بیشتری مصرف کنید.
مصرف پروتئین
مقدار مصرف پروتئین و نیاز بدن هر فرد به این ماده متفاوت استو به طور مثال بانوان بالای 25 سال باید در روز 25 گرم پروتئین دریافت کنند اما مقدار دریافت پروتئین در آقایان بالای 25 سال حدود 63 گرم است. مصرف پروتئین در رژیم غذایی بسیار حائز اهمیت است و توصیه می شود چرا که این ماده معدنی مانع از بین رفتن بافت عضلانی بدن شده و به ترمیم بافت هایی همچون پوست و دندان نیز کمک کند. از منابع غنی پروتئین می توان به گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی، حبوبات خشک شده، تخم مرغ و مغزهای خوراکی نام برد.
مصرف کربوهیدرات ها
از آنجایی که مصرف به اندازه کربوهیدرات مانع از خستگی و برهم خوردن تعادل مایعات بدن می شود، خوردن این مواد غذایی غنی از این ماده بسیار توصیه می گردد. به عنوان مثال شما می توانید برای اطمینان از جذب کربوهیدرات، در روز 6 الی 11 وعده نان، غلات صبحانه، برنج و پاستا میل کنید.
مصرف فیبر
هر فردی که اقدام به رژیم درمانی می کند حداقل باید در روز حدود 20 الی 30 گرم فیبر مصرف کند چرا که این ماده سبب عملکرد بهتر روده ها می شود؛ بنابراین اگر متقاضی یک رژیم غذایی مناسب و اصولی هستید، در روز یک فنجان غلات در وعده صبحانه، یک عدد هویج متوسط، نیم فنجان حبوبات، یک گلابی و سیب متوسط در وعده میان وعده بخورید نیازتان از فیبر برطرف می شود.
مصرف چربی ها
توجه به این نکته حائز اهمیت است که مصرف چربی به اندازه ای که پزشک متخصص تغذیه تعیین می کند، سبب کاهش ابتلا به بیماری های قلبی شده و کاهش وزن افراد را به همراه خواهد داشت.
رژیم درمانی برای کبد چرب
رژیم درمانی برای کسانی که کبد های چربی دارن می تواند یک راه بسیار عالی برای حذف چربی ها باشد. مخصوصا که این روش بدون هیچ گونه عمل های جراحی است و به طور کاملا طبیعی و صرفا با استفاده از رژیم درمانی برای کبد چرب می توانید به بهبود وضعیت کبد خود بسیار کمک کنید. در صورتی که کبد شما چرب است می توانید از یک رژیم درمانی کوتاه مدت استفاده کنید و پس از گذشت زمان و دریافت نتیجه آن را ادامه دهید.
سخن آخر
همانطور که در این مقاله اشاره شد رژیم درمانی یک درمان و پیشگیری سلامت محور است که عارضه جانبی ایجاد نمی کند. تاثیرات مثبت رژیم درمانی در درمان ناباروری ، مشکلاتی مانند فشار خون ، دیابت نوع دو و… اثبات شده است. رسیدن به تناسب اندام هم از پرطرفدار ترین حوزه های رژیم درمانی است. برای بهره گیری حداکثری از رژیم درمانی و دریافت نتایج ماندگار لازم است تا از یک متخصص در این زمینه مشورت بگیرید. مرکز زیبایی لادن با تجربه درخشان و کادر مجرب آماده ارائه مشاوره تغذیه و رژیم درمانی طبق به روز ترین متدهای علمی جهان به هم وطنان است. برای دریافت نتایج قطعی از روش رژیم درمانی می توانید از کارشناسان خبره مرکز زیبایی لادن کمک بگیرید.